03 decembrie 2009

CentriI Energetici principali

CEI 7 CENTRI ENERGETICI PRINCIPALI

Vindecarea prin bioenergie ne învaţă că bolile şi problemele de sănătate provin din perturbaţiile fluxului energetic (printr-o reţea de centri ai forţei, pasaje şi câmpuri energetice care se interpenetrează) numit anatomie energetică. Anatomia energetică, numită şi energia corpului sau pur şi simplu aura, este un nor tridimensional de energie ce porneşte din corpul fizic şi se propagă în afară, în toate direcţiile, formând un contur imprecis în jurul corpului.

Anatomia energetica are cinci componente principale:
1.Corpurile Energetice sunt ca niste antene de emisie si receptie radio; Ele sunt concentrice, asemănătoare cu straturile unei cepe, formand impreuna o compozitie de culori catre se numeste Aura.
1. Centrii Energetici ai corpului, transformatorii care preiau energia de la corpurile energetice şi o distribuie prin Canalele Energetice si viceversa;
2. Canalele de energie - Meridianele - prin care energia circulă de la Centrii Energetici la toate celulele corpului din zona de administrare a fiecarui Centru Energetic;

Anatomia energetică are patru funcţii principale:
• de  a absorbi, distribui şi energiza corpul fizic cu energie;
• de  a servi ca şablon sau model pentru corpul fizic;
• de  a controla, prin intermediul centrilor energetici, reglarea adecvata a energiei în corpul fizic;
• de  a servi, în primul rând prin intermediul razelor de sănătate şi al aurei, ca un scut protector pentru corpul fizic, împotriva contaminării energiei.

Anatomia energetica prezinta 7 centrii energetici principali, care sunt amplasati de-a lungul coloanei vertebrale. Acestia sunt:

1.      centrul bazal
2.      centrul sacral  
3.      centrul plexului solar
4.      centrul inimii
5.      centrul gâtului
6.      centrul frunţii
7.      centrul creştetului capului

Fiecare dintre acesti centrii principali funcţionează în conjuncţie cu una din glandele endocrine ale corpului fizic.
Acesti centrii se pot bloca sau închide parţial, din cauza traumelor sau erorilor apărute în viaţa unei persoane. Atunci când se produc astfel de fenomene, glandele endocrine nu pot funcţiona la întregul potenţial, iar corpul fizic suferă.
Fiecare dintre acesti centri energetici conţine toate culorile spectrului, dar în fiecare există o dominantă. Începând de la centrul bazal întâlnim urmatoarele culori dominante: roşu, oranj, galben, verde, albastru, indigo şi violet.

 1. CENTRUL ENERGETIC BAZAL (RADACINA)
  
Localizare:       La baza coloanei vertebrale, la barbati, si intre ovare, la femei.
Glande:            Gonadele
Element:          Pamant
Planeta:           Marte
Culoare:          Rosie
Energia:           fizica si vitalitatea
Calitati:           forta si vointa
Partile corpului influentate: picioarele, oasele, intestinul gros, coloana vertebrală şi sistemul nervos, testiculele
Functii:            este numit Centrul Energetic al “supravietuirii”
·         controleaza simtul mirosului
·         se ocupa de acele mecanisme care conduc la obtinerea celor ce tin in viata corpul fizic: bani, hrana, adapost
·         are legatura cu problemele familiale, precum si cu informatiile de ordin social si familial ce formeaza conceptia unei persoane asupra realitatii:
-          informatii legate de familia restransa si cea largita, rasa, statutul social, nivelul educational, mostenirea familiei si asteptarile acesteia, asa cum s-au transmis ele de-a lungul generatiilor;
-          “mintea tribala”, care se ocupa de loialitate – nu de iubire, bunatate sau blandete. “Iubirea” se confunda cu obligatiile fata de trib: “Daca m-ai iubi cu adevarat, ai veni mai des sa iti vizitezi familia si pe mine”

Corzi: coarda in primul centru energetic inseamna “Vreau sa ma ajuti sa supravietuiesc”.
Functionare armonioasa: asigura vointa ferma a unei persoane de a trai in planul fizic; aceasta va fi plina de vitalitate si energie.
Blocaje: nivelurile energetice ale persoanei sunt reduse, facand-o sa se simta ca nu ar fi in stare sa-si duca la indeplinire obligatiile zilnice; o asemenea persoana este lipsita de entuziasmul de a trai. In asociere cu centrul splinei, poate genera tulburari de sexualitate ca: impotenta, frigiditatea, sterilitatea; mai poate genera si cistite ireductibile, boli ale vezicii urinare, diferite boli ale prostatei.
Probleme de ordin mental, emotional: o functionare necorespunzatoare poate determina: incapacitatea de a pastra o slujba sau de a mentine un anumit nivel de trai; lipsa fortei de a-si asuma un angajament; actiuni impuse de frica; nevoia ca in lume sa existe siguranta; incapacitate de a-si mentine pozitia Sinelui sau a-si porcura cele necesare traiului. Cauzele initiale pot fi unele probleme nerezolvate cu parintii, maltratarea sau neglijarea in copilarie, o conditionare psihologica limitativa (“esti prost”, “esti rau”).
Probleme de sanatate: proasta functionare poate cauza: sciatica, varice, dureri cronice de sale, tumori sau cancer de rect.
Fricile de baza: spaime legate de supravietuirea fizica, frica de a fi abandonat de grup, pierderea echilibrului fizic.
Puterile fundamentale: identitate tribala/familiala, coeziune si cod tribal al onoarei; sprijinul si loialitatea care ne dau un sentiment de siguranta si conectare cu lumea fizica.

2.  CENTRUL ENERGETIC AL SPLINEI

Localizare:       la jumătatea distanţei dintre pubis şi ombilic
Glande:            Suprarenale
Element:          Apa
Planeta:           Luna
Culoare:          Portocalie
Energie:           Sexuala
Calitati:           Dragostea si Inteligenta
Partile corpului influentate: pielea şi organele de reproducere, în special cele feminine, rinichii, vezica urinară, sistemul circulator şi sistemul limfatic.
Functii: este centrul energetic prin care percepem emotiile celorlalti (clarsenzitivitate).
·                     se ocupa de aspectele fizice cotidiene ale vietii; dar si de oamenii cu care intram in legatura, precum si de calitatiile relatiilor noastre
·                     are legatura cu energia sexuala; este punctul prin care transmitem si receptionam trairile sexuale.
·                     Influenteaza creativitatea
·                     La femei este denumita uneori “inima de jos”

Corzi: coarda in al doilea centru energetic inseamna “Ma interesezi sub aspect sexual”, sau “Ofera-mi sprijin din punct de vedere emotional, acorda atentie emotiilor mele”
  • coarda sexuala poate fi acceptata sau respinsa, in functie de placerea pe care v-o provoaca
  • o coarda emotionala este mai bine sa fie indepartata pentru ca prin ea puteti pierde energie si este adesea insotita de o vibratie “neajutorata” (este mai usor de raspuns nevoilor emotionale ale cuiva prin Centrul Energetic inimii, decat prin al doilea Centr Energetic)
 Functionare armonioasa elibereaza forta intuitiva si psihica; este asociat sexului si nu intra in activitate decat la pubertate, dar atunci cand o face poate agita energiile sexuale, marind constienta fata de stimulii externi, generand in puber stari specifice
Blocaje: poate determina incapacitatea femeii de a atinge orgasmul in timpul uniunii sexuale cu barbatul. La barbat, blocarea se manifesta prin ejaculare precoce sau incapacitate de erectie.
Probleme de ordin mental, emotional: dezechilibrul acestui centru poate coduce la : dificultati legat de bani, de sex si lipsa de control in raport cu alti oameni; probleme legate de vinovatie si blam, de putere sau control in lumea fizica; tulburari emotionale; teama de abandon; manifestari a caror cauza primara este un abuz sexual, emotional sau un incest.
Probleme de sanatate: afectiuni ale rinichilor,  disfunctie sexuala, tulburari ale functiei de reproducere, fibroame, alergii, afectiuni dermatologice, hemoroizi, probleme cu prostata si vezica urinara (infectiile si controlul slab al mictiunii), dureri in regiunea pelviana si in cea a salelor, placere exagerata obtinuta prin mancare sau sex, probleme ale sistemului circulator, infectii vaginale, probleme privind menstruatia si producerea lichidelor seminale. Perturbareaa acestui centru mai este asociată cu tulburările meridianului Trei Focare şi cu cele ale Intestinului Gros. Uneori generează şi probleme de metabolism (deficit de asimilare), sterilitate la femei precum şi sindromul Cushing (rotunjirea feţei, obezitate, hipertensiune, diabet, osteoporoză).
 Fricile de baza: frica de a pierde controlul sau de a fi controlat de altcineva, prin puterea dominanta a evenimentelor sau conditiilor, cum ar fi: dependenta, violul, tradarea, impotenta, pierderea financiara, abandonul din partea partenerului principal sau a colegilor de profesie; frica pierderii corpului fizic.
Puterile fundamentale: capacitatea si puterea de a supravietui financiar si fizic pe propriile puteri si de a ne apara si proteja; instinctul “lupta sau fugi”; capacitatea de a risca; capacitatea de a ne reveni dupa o pierdere, fie aceasta pierderea unui membru al familiei, partener, fie pierderea unor proprietati, a serviciului, pierderea financiara; puterea de a ne revolta si de a ne reface viata; abilitatea si talentul de a lua decizii personale sau profesionale.
 

3. CENTRUL ENERGETIC AL PLEXULUI SOLAR

Localizare:       se afla deasupra ombilicului, mai jos de piept, intre cea de-a 12-a vertebra toracica si prima vertebra lombara
Glande:            Pancreasul
Element:          Foc
Planeta:           Soare
Culoare:          Galben
Energie:          
Calitate:          Inteligenta activa
Partile corpului influentate de acest centru: respiraţia, diafragma, stomacul, duodenul, vezica biliară şi ficatul; este implicat în special în procesul de digestie şi de absorbţie.
Functii: este punctul din corp unde se distribuie energiile parapsihologice. O putem numi pompa de energie parapsihologica.
·         Este centrul puterii si controlului. De el depind vointa, forta personala, autoritatea, autocontrolul si respectul de sine.
·         La nivel emoţional (astral) , acest centru este legat de dorinţe şi emoţii. El determină lipsa de încredere şi de curaj a oamenilor.

Corzi: coarda in al treilea Centru Energetic inseamna: “Vreau o parte din energia ta, energia mea nu imi ajunge” sau “As prefera sa ma folosesc de energia ta, decat sa fiu raspunzator pentru modul cum o administrez pe a mea”
·         Coarda in al treilea Centru Energetic mai poate insemna si “Vreau sa am controlul asupra ta”
·         Coarda localizata in acest Centru Energetic este mai bine sa fie indepartata pentru ca va poate stoarce de energia proprie. O coarda puternica in acest centru va poate da o senzatie de incordare in stomac.
Functionare armonioasa: individul trăieşte o viaţă emoţională profundă, având sentimentul împlinirii. Acest centru are legătură şi cu relaţiile sufleteşti. Atunci când între doi indivizi se stabilesc relaţii de prietenie, între plexurile lor solare se formeaază stringuri (canale) de legătură. Cu cât relaţia este mai puternică, cu atât aceste stringuri vor fi mai solide. Dacă relaţia se încheie, aceste stringuri se desfac lent. Un string similar se formează între mamă şi noul născut.
Blocaje: persoana este predispusă apariţiei de modificări bruşte ale stării psihice, putând repede trece la deprimare, introvertire, letargie. Poate avea obiceiuri alimentare anormale şi poate suferi de o digestie incompletă. De asemeni, mai poate genera diabetul, ulcerul, anorexia mentală, angoasele. Perturbarea în funcţionarea acestui centru poate conduce la instabilitate nervoasă şi cancer, dacă energiile din centrul inimii nu pot fi exprimate în planul fizic. Acest centru asigură interacţiunea dintre centrul inimii şi cel sacral, iar în cazul blocării sale sexualitatea nu mai poate fi asociată cu dragostea.
Probleme de ordin mental, emotional: o functionare deficitara poate cauza: teama, intimidare; lipsa de incredere in sine, de respect de sine sau de autocotrol; incapacitate de a avea incredere in altii; teama de asumare a responsabilitatii sau de luare a deciziilor in ce priveste propria persoana; accent exagerat pus pe putere, pe recunoastere sau pe ambele; probleme legate de autoritate.
Probleme de sanatate: proasta functionare poate genera tulburari digestive, indigestie, ulcer gastric sau duodenal, anorexie, bulimie; pancreatita, diabet, probleme intestinale, artrita, disfunctie hepatica, grasime dispusa in regiunea de mijloc a corpului.
Fricile de baza: frica de respingere, critica, frica de a nu parea ridicol, frica de a-ti indeplini responsabilitatile; toate fricile legate de aspectul fizic, cum ar fi frica de obezitate, de a cheli sau de  imbatranire; teama ca altii vor descoperi secretele noastre.
Puterile fundamentale: auto-apreciere, respect de sine si autodisciplina; ambitie, capacitatea de a genera actiune si de a face fata unei crize; curajul de a risca; generozitatea, moralitatea si taria de caracter.

4. CENTRUL ENERGETIC AL INIMII

Localizare:       in dreptul inimii – centrul pieptului, intre vertebrele toracice 4 si 5
Glande:            Timusul
Element:          Aer
Planeta:           Venus
Culoare:          Verde si roz
Energie:           Iubire dumnezeiasca, neconditionata, iertare si deschidere
Calitate:          Armonia prin conflict
Partile corpului influentate: inima şi sistemul circulator, plămânii şi sistemul respirator, sistemul imunitar, mâinile şi braţele.
Functii: este Centrul Energetic al iubirii, al afinitatii, al compasiunii si a grijii fata de ceilalti.
·         Ofera simtul identitatii
·         Acesta este centrul prin intermediul căruia iubim. Dragostea poate fi exprimată pe multe planuri. Ea poate fi pur egoistă, solicitantă, restrictivă sau poate fi plină de compasiune şi de grijă. Cu cât deschiderea acestui centru este mai amplă, cu atât este mai mare capacitatea noastră de a ne dezvolta iubirea spirituală, neegoistă. Este centrul cu care ne conectăm cu cei cu care avem o legătură de dragoste.
·         Face legatura dintre cei trei centri inferiori umani (firesti) – si cei trei centri superiori divini – mentali si spirituali. Sunt 3 Centri Eenergetici pe plan Uman si 3 Centri Energetici pe plan Divin cu functii similare, (mental, emotional, volitiv – plan uman si Mental, Emotional, Volitiv – plan Divin , adica omul este facut dupa chipul si asemanarea lui Dumnezeu). Acesta, centrul 4, este centrul cel mai important care poate unifica cele doua lumi.
·         La femei, este denumita uneori “inima de sus” – “inima de jos” fiind Centrul Energetic al doilea (uter/sexualitate).

Corzi: coarda in a patra Centrul Energetic inseamna “Te iubesc” sau “Imi placi”.
S-ar putea sa vreti sa indepartati corzile din Centrul Energetic al patrulea, chiar si numai pentru a fi singura persoana cu energie in trupul dumneavoastra; totusi, aceste corzi nu extrag la fel de multa energie ca altele.
Functionare armonioasa: Atunci când se deschide acest centru, putem percepe frumuseţea şi dragostea spirituală a semenilor noştri.  Trezirea lui aduce o mare sensibilitate a spiritului de detaşare de obiecte materiale.
Blocaje: poate produce angina pectorală în poziţie verticală, infarct de miocard la orizontală, precum şi dureri precordiale. Mai poate genera astm, cancer pulmonar, boli ale aparatului respirator, probleme de imunitate.
Probleme de ordin mental/ emotional: poate genera mahnire, dificultati legate de iertare, pretentii in ceea ce priveste judecatile de valoare, manie persistenta, ostilitate si exces de spirit critic; egoism, resentimente, teama, amaraciune; scaderea dragostei de viata; incapacitate de a darui iubire propriei persoane si altora; relatii nesatisfacatoare cu ceilalti oameni; incapacitate de a primi iubire. Daca “inima de jos” a unei femei s-a inchis din motive de viol, incest sau maltratare, ea nu-si poate deschide cu adevarat “inima de sus” inainte ca rana sa fie constientizata si sa inceapa procesul de vindecare.
Probleme de sanatate: o disfunctie a acestui centru poate duce la boli cardiovasculare (congestie, infarc miocardic); instabilitate emotionala; tulburari de respiratie, astm, alergie, cancer pulmonar, pneumonie, cancer mamar, dureri de mijloc, de umeri sau in regiunea superioara a spatelui.
Fricile de baza: frica de singuratate, de angajament, de a-ti urma inima; frica de incapacitatea de a te proteja emotional; frica de slabiciuni emotionale si de tradare. O pierdere a energiei acestui centru poate da nastere geloziei, amaraciunii, furiei, urii si incapacitatii de a-I ierta atat pe altii, cat si pe sine.
Puterile fundamentale: iubire, iertare, compasiune, devotament, inspiratie, speranta, incredere si capacitatea de a te vindeca si de a-i vindeca pe altii.

5.  CENTRUL ENERGETIC AL GATULUI

Localizare:       in zona gatului, la baza laringelui.
Glande:            Tiroidele si paratiroidele
Element:          Eter
Planeta:           Mercur
Culoare:          Albastru
Energie:           Puterea creatoare a cuvantului rostit
Calitati:           Stiintele concrete si cunoasterea
Partile corpului influentate: sistemul nervos, orgnele reproducătoare ale femeii, corzile vocale şi urechile.
Functii: este Centrul Energetic al comunicarii, al inspiratiei, al manifestarii personale si cel care ne ajuta sa ne realizam visurile.
·         Centrul prin care receptionati “glasul interior” – clarauditie (extrasensibilitate auditiva)
·         Capacitatea de a primi hrana – asumarea responsabilitatii fata de nevoile personale
·         Puterea cuvantului rostit – care exprima “adevarul” dumneavoastra – cunoasterea superioara.
·         Puntea dintre lumea fizica si lumea spirituala
Corzi: coarda in al cincilea Centru Energetic inseamna: “Vreau sa comunic cu tine” si adesea inseamna “Vreau sa iti vorbesc”
·         O coarda in Centrul Energetic al cincilea este mai bine sa fie indepartata, pentru ca daca ea este puternica, cauzeaza durere in gat.

Functionare armonioasa: când aceast centru se deschide, comunicarea cu vechii prieteni poate deveni anevoioasă, deoarece pătrunderea în lumea spirituală conduce la modificarea energiilor, ceea ce crează dificultăţi de comunicare de pe poziţia noului registru vibrator. Dar noile energii încep să atragă energii de acelaşi fel şi deci alţi prieteni. Odată cu trezirea acestui centru, apare darul telepatiei şi cunoaşterii trecutului, prezentului şi viitorului.

Blocaje: Poate apărea un sentiment de gol sufletesc şi dificultăţi în exprimarea propriei personalităţi. În perioadele de surmenaj, de stress, centrul este perturbat, afectând tiroida, fără însă ca acesta să prezinte semne clinice la analize. Stările de oboseală, surmenaj şi de stress nu pot fi recuperate prin reglarea centrului decât în mică măsură, necesară fiind odihna. Datorită influenţei pe care o are asupra paratiroidelor, poate genera tetanie şi osteită fibroasă (creşterea concentraţiei de calciu în sânge şi urină).

Probleme de ordin mental, emotional: un dezechilibru in functionarea lui poate genera dificultati legate de manifestarea personala: timiditate, incapacitatea de a exprima adevaratele sentimente, ganduri si convingeri; incapacitatea de a apara propria pozitie; probleme in urmarea propriilor visuri si in folosirea puterii de a le crea in lumea fizica.

Probleme de sanatate: proasta functionare poate duce la dificultati de comunicare sau de vorbire; balbaiala; disfunctii ale tiroidei; ganglioni inflamati in zona gatului; probleme ale articulatiei temporo-mandibulare; afectiuni ale gingiei; ulceratii ale gatului si ale gurii; scolioza, laringita, dureri cronice in gat; depresie; astm, ameţeli, alergii, anemie, oboseală, laringită, usturimi în gât şi probleme cu ciclul lunar la femei. De asemeni poate determina o tendinţă de îmbolnăvire a pielii şi probleme respiratorii.

Fricile de baza: frici legate de puterea vointei exista in fiecare centru, potrivite centrului respectiv. Ne este teama ca nu avem autoritatea sau puterea de a alege in propriile vieti, mai intai in cadrul triburilor noastre, apoi in cadrul relatiilor personale si profesionale. Si apoi ne temem ca nu avem autoritate asupra noastra insine, ca pierdem controlul cand este vorba de raspusul nostru la lucrurile importante: la bani, la putere, la cotrolul emotional al unei alte persoane asupra bunastarii noastre. Si, in sfarsit, ne temem de voia Lui Dumnezeu. Notiunea de a lasa puterea noastra de a alege unei forte Divine ramane cea mai mare lupta pentru individul care cauta sa devina constient.
Puterile fundamentale: incredere; cunoasterea de sine si autoritatea personala; capacitatea de a lua decizii, stiind ca, indiferent ce decizie luam, ne putem tine cuvantul fata de noi insine sau fata de o alta persoana.
 

6. CENTRUL ENERGETIC AL FRUNTII – AL TREILEA OCHI

Localizare:       in centrul fruntii
Glande:            Hipofiza
Element:          Lumina
Planeta:           Uranus
Culoare:          Indigo
Energie:           Judecata si minte intuitiva
Calitati:           Devotament si idealism

Partile corpului influentate: ochii, nasul, urechile şi creierul.

Functii: este centrul clarviziunii, al intuitiei, al intelepciunii, al viziunii personale.
·         Este Centrul Energetic al vizualizarii, al imaginatiei si al perspicacitatii
·         O alta functie este aceea de a ne da de stire atunci cand o alta persoana se gandeste la noi, ceea ce este o forma de telepatie

Corzi: coarda in al saselea Centr Energetic inseamna ca se afla cineva “in capul nostru” – se gandeste intens la noi si se intreaba la ce ne gandim sau, poate, ce gandim in legatura cu persoana sa.
·         O coarda in Centrul Energetic al saselea este mai bine sa fie indepartata pentru ca asemenea corzi pot cauza dureri de cap.
Functionare armonioasa: Prin deschiderea acestui centru se obţine darul clarviziunii, al clarauzului şi al telepatiei. Prin acest centru, un individ îşi poate mări forţa inteligenţei, a memoriei, a voinţei, forţa de concentrare şi de vizualizare. Când acest centru se află în stare de trezire completă, ne aflăm în Legea Graţiei Divine, depăţindu-ne Destinul sau karma.
Blocaje:
Probleme de ordin mental, emotional. Dezechilibrul acestui centru genereaza teama de autoevaluare, de capacitati si cunostinte intuitive; utilizarea gresita a capacitatii intelectuale; teama de a fi deschis la ideile altora; paranoia si anxietate; refuz de a invata din experientele de viata; lipsa intelegerii spirituale si a patrunderii.
Probleme de sanatate: dezechilibrul acestui centru poate produce afectiuni oculare; dureri de cap; tumori cerebrale; cheaguri de sange, tulburari neurologice, orbire, surditate, probleme ale coloanei vertebrale, atacuri de apoplexie, dificultati de invatare; incordare, lipsa capacitatii de concentrare; probleme cu sinusurile, confuzie mentala, probleme ale sinusurilor, guturai, febra fânului, insomnie, stress mental, nevroze şi migrene.

Fricile de baza: o lipsa a dorintei de a privi inlauntru si de a-ti dezgropa fricile; frica de adevar atunci cand ratiunea este incetosata; frica de o judecata realista exprimata; frica de a te baza pe un sfat din exterior; frica de disciplina; frica de partea intunecata a sinelui si de atributele acesteia.
Puterile fundamentale: capacitati si abilitati intelectuale. Evaluarea cunoasterii constiente si a celei inconstiente; primirea inspiratiei; generarea marilor acte de creativitate si inteligenta rational-emotionala intuitiva.
 

7.  CENTRUL ENERGETIC  AL CRESTETULUI

Localizare:       se afla deasupra crestetului capului, la cca 10-15 cm.
Glande:            Epifiza sau pineala
Element:          Infinitul
Planeta:           Neptun
Culoare:          Violet
Energie:           Puterea spirituala
Calitati:           Iluminarea
Partile corpului influentate: creierul
Functii: este Centrul Energetic al “intelegerii” sau al intuitiei pure, cea cu care vedem scopul mai inalt al vietii noastre; este centrul constientului pur, unde salasluieste puterea spirituala
·         Prin el manifestam liberul arbitru si capacitatea de a fi propriul stapan al corpului nostru
·         Datorita lui manifestam atitudini, credinta, intelegere a valorii, etica, curaj si spirit umanitar; radiaza demnitate, respect de sine si este centrul tamaduirii

Corzi: coarda in al saptelea Centru Energetic inseamna “Vreau sa am controlul asupra ta” sau, poate “Vreau sa-mi urmezi invataturile”.
·         Diversi maestri spirituali – guru – si lideri religiosi pun corzi in Centrul Energetic al saptelea pentru ca oamenii sa urmeze fie invataturile lor, fie pe cele ale unei religii, ale unui grup, etc.
·         Unii maestrii spirituali pot pune o coarda temporara in Centrul Energetic al saptelea discipolilor sau elevior lor pentru a facilita invatarea.
·         Indepartati coarda din Centrul Energetic sapte ca sa nu va fie influentat liberul arbitru

Functionare armonioasa: Când acest centru este deschis, individul îşi vede propria lui spiritualitate în mod personal, fără a fi legat de vreo dogmă.
Probleme de ordin mental, emotional: dezechilibrul acestui centru duce la: invapacitatea de a avea incredere in viata; probleme cu altruismul; incapacitate de a vedea viata intr-o perspectiva mai larga; absenta credintei; lipsa inspiratiei; dificultati legate de umanitarism; pierderea liberului arbitru; incapacitate de a lua decizii; deruta.
Probleme de sanatate: o functionare necorespunzatoare poate duce la: cancer osos, afectiuni ale scheletului, boli ale sistemului muscular si nervos (scleroza multipla si boala Lou Gehrig); tulburari genetice; boli fatale; probleme cerebrale; disfunctii ale glandei pineale (epifizei).

Fricile de baza: temeri legate de chestiuni spirituale ca “noaptea intunecata a sufletului”; frici legate de abandonul spiritual, de pierderea identitatii si pierderea conexiunilor cu viata si cu oamenii din jurul nostru.
Puterile fundamentale: credinta in prezenta Divinului si tot ceea ce reprezinta credinta in viata noastra – ghidarea interioara, intelegeea vindecarii si un anumit tip de incredere care eclipseaza fricile omenesti obisnuite; devotiune.

Suntem nişte Fiinţe de Lumină întrupate într-un corp fizic. Lumina naturală, care conţine şi spectrul ultraviolet, este vitală pentru bunăstarea noastră. Lumina care pătrunde în noi prin ochi, nu este folosită numai pentru a ne ajuta la exercitarea simţului văzului, ci activează şi ceasul nostru biologic, prin intermediul epifizei şi hipotalamusului.